Zioła, które pomagają w redukcji masy ciała
Zioła, które pomagają w redukcji masy ciała
Naturalne, łatwo dostępne i skuteczne. Stosowane od dawien dawna na różnego rodzaju dolegliwości. To oczywiście zioła. Ze względu na obecność związków aktywnych w poszczególnych częściach rośliny przypisuje się im pozytywne działanie na organizm. W tym artykule skoncentrujmy się na tych, które wspomagają proces odchudzania. Są to zioła bogate w garbniki, alkaloidy i antrazwiązki. Zaliczane do grupy ziół pomagających w redukcji masy ciała ze względu na usprawnianie procesów trawienia, pobudzenie metabolizmu oraz zmniejszenie uczucia łaknienia.
Należy podkreślić, że produkty ziołowe powinny jedynie stanowić urozmaicenie diety oraz element wspomagający procesy przemiany materii. Za podstawę utraty masy ciała należy przyjmować prawidłowo zbilansowaną dietę oraz aktywność fizyczną. Nie można ograniczać się tylko do ziołowych mieszanek.
Ziółka najczęściej spożywa się w postaci herbaty lub naparów. Powinny być spożywane systematycznie, ale nie przez długi okres czasu, zwłaszcza te o dodatkowych właściwościach przeczyszczających.
Ziół, którym przypisuje się właściwości wspomagające redukcję masy ciała jest wiele. Do najpopularniejszych należą:
- skrzyp,
- ziele dziurawca,
- korzeń mniszka lekarskiego,
- morszczyn,
- kłącza perzu,
- mięta pieprzowa,
- aloes,
- lubczyk,
- liście rozmarynu,
- ziele tymianku.
Dziurawiec
Potocznie nazywany świętojańskim zielem. Możemy go spotkać niemalże na każdej łące czy poboczach dróg. Swoje właściwości skrywa przede wszystkim w charakterystycznych żółtych kwiatostanach. Znany jest szczególnie ze swoich właściwości uspokajających. Wykazuje również szereg korzystnych właściwości na pracę układu pokarmowego, m.in. działa rozkurczająco na żołądek wspomagając trawienie, chroni wątrobę, wpływa na wydalanie soku żółciowego, wspomaga pracę nerek poprzez właściwości moczopędne, działa przeciwzapalnie i oczyszczająco, łagodzi zaparcia, wspomaga wydalanie wolnych rodników. Z racji, że ziółka odchudzające stosują przede wszystkim kobiety warto zapamiętać, że napar z dziurawca wchodzi w silne interakcje z doustnymi lekami antykoncepcyjnymi, zmniejszając ich skuteczność.
Morszczyn
Morszczyn pęcherzykowaty to morski glon o oliwkowej barwie. Znany jest przede wszystkim jako cenne źródło jodu, dzięki czemu stymuluje gospodarkę hormonalną i prawidłowa pracę tarczycy, a tym samym wpływa na tempo metabolizmu. Ponad to reguluje rytm wypróżnień pobudzając perystaltykę jelit oraz pochłania wodę i zwiększa swoja objętość, przez co przyczynia się do regulacji uczucia sytości i głodu. Dzięki obecności aktywnych związków – fukoksantyny, morszczyn wpływa na wzrost termogenezy, a więc wzrost wydatku energetycznego organizmu. Natomiast fukoidyna obecna w roślinie dodatkowo hamuje proces adipogenezy (proces powstawania tkanki tłuszczowej), a także przyśpiesza proces lipolizy (proces rozpadu tkanki tłuszczowej).
Perz
Perz wyglądem przypomina długą trawę, ale najwięcej dobrodziejstwa skrywa w swoich kłączach. Przypisuje mu się właściwości oczyszczające i wręcz odtruwające organizm. Wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego, wpływa na metabolizm, przyśpiesza procesy trawienne, pobudza perystaltykę jelit oraz dba o rozwój prawidłowej mikroflory. Korzystanie wpływa również na układ moczowy, zwiększając wydalanie moczu i usuwanie nadmiaru wody z organizmu.
Warto wspomnieć w tym miejscu również o przyprawach. Dodajemy je do posiłków w większych lub mniejszych ilościach, nadają przede wszystkim potrawą walory zapachowe i smakowe, ale pamiętajmy, że również wpływają na apetyt oraz pobudzają procesy trawienia – przyśpieszając metabolizm lub niwelując zaparcia czy wzdęcia.
Pewne ziołowe mieszanki to już swego rodzaju tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie, natomiast nie dajmy się zwieźć farmaceutycznym chwytom marketingowym. Preparaty ziołowe na aptecznych półkach często mogą mieć mocno ubarwioną charakterystykę. Dlatego tak trudne jest uchwycenie granicy między udowodniony działaniem, a jedynie pomówieniami. Warto korzystać z tego co daje nam natura. I nie mam tu na myśli szamańskich mocy uzdrowicielskich, a jedynie zdrowy rozsądek i zdrowe podejście do tematu.
Na koniec jeszcze raz pokreślę, że zioła mogą stanowić tylko uzupełnienie i element wspomagający redukcję masy ciała. Mogą być pomocne, lecz nie są wystarczające.
Pozdrawiam,
Monika
Autor: inż. Monika Bartoszek
Bibliografia
- Sadowska J., Szuber M. Ocena stosowanych metod odchudzających oraz używania preparatów wspomagających odchudzani przez młode kobiety. Roczniki PZH, 62, nr 3, str. 343 – 350.
- Rodriguez-Moran M., Guerrero-Romero F., Lazcano-Burciaga G.: Lipid- and glucose-lowering efficacy of Plantago Psyllium in type II diabetes. J. Diabetes Complications 1998, 12 (5), 273-278.
- Krotkiewski M.: Otyłość – środki wspomagające w dietetycznej i farmakologicznej terapii. Przew. Lek. 2002, 5 (6), 78-88.
- Lamer-Zarawska E., Noculak-Palczewska A.: Leczenie wspomagające w otyłości u dzieci i młodzieży – naturalne preparaty lecznicze, [w:] A. Oblacińska, B. Woynarowska (red.) Otyłość. Jak leczyć i wspierać dzieci i młodzież. Wyd. IMiD, Warszawa 1995, 85-87.
- Gutowska-Wyka A. Podejście terapeutyczne do redukcji nadwagi u dzieci i młodzieży. Endokrynologia Pediatryczna 2008, vol. 7, nr 4 (25), 55 – 64.
- Kim MJ., Chang UJ., Lee JS. Inhibitory effects of Fucoidan in 3T3-L1 adipocyte differentiation. 2009. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19067076
- Park MK., Jung U., Roh C. Fucoidan from marine brown algae inhibits lipid accumulation. 2011. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21892350
- Borovich Miriam. Rośliny nas ocalą. Wydawnictwo MUZA, wydanie I, Warszawa 2018.