Jak zaoszczędzić zdrowo na maśle?

Wszyscy już zdążyliśmy odczuć podwyżkę cen masła w sklepach. Cena masła extra waha się teraz pomiędzy 6,50 zł – 7,50 zł w zależności od sklepu, a nawet i 9 zł bez jednego grosza za duńskie masło Lurpak. Koszta wzrastają, podwyżek brak, ale typowi “maślarze” nie mają zamiaru przerzucać się na tańszą margarynę. Co w tym wypadku można zrobić?

Można zaoszczędzić na maśle przygotowując je w domowym zaciszu. Czas przygotowania jest uzależniona od sprzętu gospodarstwa domowego z którego korzystamy, ale nie przekroczy on 10 min. – a 10 min. raz na 3-5 dni można poświęcić, prawda? 🙂 Istnieją dwa sposoby:

  1. Przygotowanie masła w urządzeniu Thermomix.
  2. Przygotowanie masła za pomocą tradycyjnego miksera służącego do ubijania.

Do przygotowania masła potrzebujesz 400g śmietanki 30 % bez ekstra dodatków pod postacią konserwantów i stabilizatorów, w temperaturze pokojowej. Ja do tego celu kupuję śmietankę Miletto 30 % 200g x 2 (2 kubeczki) z Netto, ponieważ spełnia moje warunki i kosztuje 1,75 zł za 200g. Także do wyprodukowania ok. 260g 100 % masła zużywam 400g śmietanki o wartości: 3,50 zł

  • Przygotowanie masła w Thermomixie: czas: 1-2 min.

Nakładamy motylek, wlewamy śmietankę, ustawiamy czas 1 min, obr. poz. 4 Jeżeli masło się nie ubije przez tę pierwszą minutę to należy proces powtórzyć i po 2 minutach mamy masełko oraz maślankę. Maślaną masę należy przełożyć to koszyczka i wypłukać zimną wodą. Rękoma uformuj osełkę i włóż do lodowóki. Maślankę można wykorzystać do przygotowania zupy lub sosu.

  • Przygotowanie masła za pomocą tradycyjnego miksera: czas: 5-7 min.

Wlewamy śmietankę do misy i rozpoczynamy porces ubijania. Śmietanka będzie zmieniać swoją konsystencję, od płynnej, poprzez bitą śmietanę, aż do uzyskania rzadkiego płynu (maślanki) z oddzielonymi wyraźnie grudkami żółtego tłuszczu, czyli masła. Przełóż masę masłową do sitka, opłócz zimną wodą i wstaw do lodówki.

Poza tym, że zaoszczędzimy pewną kwotę, to możemy cieszyć się rewelacyjnym smakiem masła 🙂

Kategoria: