
Placki marchwiowo-pietruszkowe dla insulinoopornych
Dzisiaj mam dla Was przepis na placki marchwiowo-pietruszkowe a’la placki ziemniaczne. Przepis został stworzony specjalnie z myślą o insulinoopornych 🙂
Z podanych składników wyjdzie około: 20 porcji 🍴
Wartości odżywcze na 1 porcję: 🔥61 kcal, 2,2g B, 2,5g T, 6,6g W,
Wymiennik węglowodanowe: 0,7
Ładunek glikemiczny 1 placuszka: 3
Składniki:
- 350g korzenia pietruszki
- 350g marchwi
- 5 łyżek mąki gryczanej
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 2 średnie cebule
- 2 jaja
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 płaska łyżka soli
- 1 płaska łyżka pieprzu
Sos:
- Jogurt naturalny 150g
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- liście bazylii
Do smażenia: olej rzepakowy (ok. 2-3 łyżki)
Przygotowanie:
- Thermomix: Warzywa obrać ze skórki, pokroić na kawałki i włożyć do naczynia miksującego razem z pozostałymi składnikami i rozdrobnić – czas 30 s, obr. poz. 7
Następnie rozgrzać olej na patelni, uformować mały placuszek w dłoniach i układać na rozgrzanym oleju (tutaj robimy trochę inaczej niż przy plackach ziemniaczanych, ponieważ masa ma inną konsystencję i zbytnie poprawianie masy na patelni za pomocą łyżki, sprawia że placuszki zaczną się rozwarstwiać). Nie rób dużych placków, ponieważ mogą się rozpaść przy przekładaniu ich na drugą stronę. Gdy ciasto z jednej strony się zarumieni, odwróć placuszek na drugą stronę.
Od placków ziemniaczanych różnią się zdecydowanie smakiem (choć smak jest naprawdę dobry!) oraz kruchością.
- Tarka/blender/mikser: Warzywa obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i następnie przełożyć do blendera lub miksera, dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę. Jeżeli mamy do dyspozycji tylko tarkę i ręczne mieszadło, wówczas proponuję zamiast płatków owsianych użyć otrąb owsianych 🙂
Przygotowanie sosu: Jogurt przelać do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać liście bazylii.
OPCJA BEZGLUTENOWA: zamiast 1 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 użyj mielonego siemienia lnianego i zamiast płatków owsianych tradycyjnych, użyj płatków owsianych bezglutenowych 🙂
WERSJA BARDZIEJ FIT: zamiast smażyć placki na oleju, można je upiec w piekarniku: rozgrzej piekarnik do 180*C, na blaszce do pieczenia wyłóż papier, uformuj placuszki i piecz przez 20-25 min – piekarnik góra i dół. W połowie pieczenia polecam obrócić placki na drugą stronę.