Placki marchwiowo-pietruszkowe dla insulinoopornych

Dzisiaj mam dla Was przepis na placki marchwiowo-pietruszkowe a’la placki ziemniaczne. Przepis został stworzony specjalnie z myślą o insulinoopornych 🙂

Z podanych składników wyjdzie około: 20 porcji 🍴
Wartości odżywcze na 1 porcję: 🔥61 kcal, 2,2g B, 2,5g T, 6,6g W,
Wymiennik węglowodanowe: 0,7
Ładunek glikemiczny 1 placuszka: 3

Składniki:

  • 350g korzenia pietruszki
  • 350g marchwi
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 2 średnie cebule
  • 2 jaja
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka pieprzu

Sos:

  • Jogurt naturalny 150g
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • liście bazylii

Do smażenia: olej rzepakowy (ok. 2-3 łyżki)

Przygotowanie:

  • Thermomix:  Warzywa obrać ze skórki, pokroić na kawałki i włożyć do naczynia miksującego razem z pozostałymi składnikami i rozdrobnić – czas 30 s, obr. poz. 7

Następnie rozgrzać olej na patelni, uformować mały placuszek w dłoniach i układać na rozgrzanym oleju (tutaj robimy trochę inaczej niż przy plackach ziemniaczanych, ponieważ masa ma inną konsystencję i zbytnie poprawianie masy na patelni za pomocą łyżki, sprawia że placuszki zaczną się rozwarstwiać). Nie rób dużych placków, ponieważ mogą się rozpaść przy przekładaniu ich na drugą stronę. Gdy ciasto z jednej strony się zarumieni, odwróć placuszek na drugą stronę.

Od placków ziemniaczanych różnią się zdecydowanie smakiem (choć smak jest naprawdę dobry!) oraz kruchością.

  • Tarka/blender/mikser: Warzywa obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i następnie przełożyć do blendera lub miksera, dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę. Jeżeli mamy do dyspozycji tylko tarkę i ręczne mieszadło, wówczas proponuję zamiast płatków owsianych użyć otrąb owsianych 🙂

Przygotowanie sosu: Jogurt przelać do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać liście bazylii.

OPCJA BEZGLUTENOWA: zamiast 1 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 użyj mielonego siemienia lnianego i zamiast płatków owsianych tradycyjnych, użyj płatków owsianych bezglutenowych 🙂

WERSJA BARDZIEJ FIT: zamiast smażyć placki na oleju, można je upiec w piekarniku: rozgrzej piekarnik do 180*C, na blaszce do pieczenia wyłóż papier, uformuj placuszki i piecz przez 20-25 min – piekarnik góra i dół. W połowie pieczenia polecam obrócić placki na drugą stronę.