Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i sosem bazyliowym
Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i sosem bazyliowym
🔥Wartości odżywcze dla 1 naleśnika z farszem i sosem:
Kcal: 233 Białko: 12g Tłuszcze: 9g Węglowodany: 21g Błonnik: 4g
SKŁADNIKI (10 naleśników):
- Szpinak mrożony – 550g
- Mleko spożywcze 1,5 % – 480ml
- Mąka pszenna pełnoziarnista typ. 2000 – 307g
- Ser camembert (lazur) – 180g
- Jogurt naturalny – 150g
- Woda gazowana – 125ml
- 2 jaja
- 1 średnia cebula
- Bazylia – 20 dużych listków
- Oliwa – 20ml
- Czosnek – 3 ząbki
- Sól, pieprz, czosnek granulowany
- Zioła greckie lub zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE:
NALEŚNIKI:
1. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka w osobnej misce.
2. Żółtka, mąkę, mleko, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, łyżkę oliwy i wodę (najlepiej gazowną) zmiksuj w drugiej misce.
3. Dodaj do masy ubite białka i delikatnie wymieszaj.
4. Smaż naleśniki aż się zarumienią na niewielkiej ilości tłuszczu lub beztłuszczowo.
FARSZ:
1. Posiekaj cebulkę w kosteczkę i rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż cebulkę na złoto.
2. Dodaj na patelnię mrożony szpinak, dodaj sól, pieprz i granulowany czosnek.
3. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do szpinaku. Wymieszaj.
4. Pokrój ser w kosteczkę (możesz użyć sera typu lazur), dodaj do szpinaku.
5. Dopraw do smaku szpinak.
SOS:
Zblenduj bazylię na drobno, dodaj do jogurtu, wymieszaj łyżką, dodaj zioła.
Na naleśniki nałóż farsz (około jedna łyżka farszu na naleśnik) i zawiń je w rulon. Następnie naleśniki możesz podsmażyć na patelni lub podgrzać w piekarniku. Podawaj z sosem.