Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i sosem bazyliowym

 

🔥Wartości odżywcze dla 1 naleśnika z farszem i sosem:

Kcal: 233 Białko: 12g Tłuszcze: 9g Węglowodany: 21g Błonnik: 4g

SKŁADNIKI (10 naleśników):

  • Szpinak mrożony –  550g
  • Mleko spożywcze 1,5 % – 480ml
  • Mąka pszenna pełnoziarnista typ. 2000 – 307g
  • Ser camembert (lazur) – 180g
  • Jogurt naturalny – 150g
  • Woda gazowana – 125ml
  • 2 jaja
  • 1 średnia cebula
  • Bazylia – 20 dużych listków
  • Oliwa – 20ml
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Sól, pieprz, czosnek granulowany
  • Zioła greckie lub zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI:
1. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka w osobnej misce.
2. Żółtka, mąkę, mleko, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, łyżkę oliwy i wodę (najlepiej gazowną) zmiksuj w drugiej misce.
3. Dodaj do masy ubite białka i delikatnie wymieszaj.
4. Smaż naleśniki aż się zarumienią na niewielkiej ilości tłuszczu lub beztłuszczowo.
FARSZ:
1. Posiekaj cebulkę w kosteczkę i rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż cebulkę na złoto.
2. Dodaj na patelnię mrożony szpinak, dodaj sól, pieprz i granulowany czosnek.
3. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do szpinaku. Wymieszaj.
4. Pokrój ser w kosteczkę (możesz użyć sera typu lazur), dodaj do szpinaku.
5. Dopraw do smaku szpinak.
SOS:
Zblenduj bazylię na drobno, dodaj do jogurtu, wymieszaj łyżką, dodaj zioła.

Na naleśniki nałóż farsz (około jedna łyżka farszu na naleśnik) i zawiń je w rulon. Następnie naleśniki możesz podsmażyć na patelni lub podgrzać w piekarniku. Podawaj z sosem.