Pełnoziarniste gofry z owocami i wiórkami kokosa
Pełnoziarniste gofry z owocami i wiórkami kokosa
Gofry kojarzą nam się z wakacjami i odpustami. Zapachy ze stojących budek skutecznie przyciągają fanów tych pyszności. Niestety te smakołyki, które możemy kupić podczas słonecznego spaceru nie sprzyjają redukcji masy ciała i utrzymaniu zdrowia. Używa się do ich wyrobu cukru, mąki pszennej niskiego typu, a jako dodatki serwuje się sztuczne syropy zawierające syrop glukozowo-fruktozowy, cukier puder, owoce w syropach czy sztuczną „bitą śmietanę” z aerozolu.
Jednak, aby nie odbierać sobie całkowitej przyjemności, która kojarzy mi się z latem, postanowiłam stworzyć przepis na gofry z mąki pełnoziarnistej 🙂 Takie gofry mogą śmiało i bez wyrzutów sumienia spożywać również osoby chorujące na cukrzycę czy borykające się z insulinoopornością.
Przepis na 6 gofrów!
Wartości odżywcze 1 gofra: ⬇
Kcal: 306 // B: 11g // T: 13,5g // W: 33,3g // WW: 3 // ŁG: 15
Składniki:
- Mleko spożywcze 1,5 % – 1 i 3/4 szklanki
- 2 jaja
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 5 łyżek mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 brzoskwinie
Przygotowanie:
1. Wysmaruj gofrownicę olejem, następnie włącz urządzenie i rozgrzej je.
2. W dużej misce wymieszaj dokładnie trzepaczką jaja, mleko, olej, cynamon i sodę.
3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól i ponownie dokładnie wymieszaj trzepaczką do otrzymania jednolitego ciasta.
4. Wylej po porcji ciasta na rozgrzaną gofrownicę i smaż do zarumienienia (5 min).
5. W trakcie pieczenia kolejnych porcji przechowuj gofry w cieple i podawaj z owocami oraz wiórkami kokosowymi.