Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem + kompot z rabarbaru
Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem + kompot z rabarbaru
Ciasto
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka erytrytolu
- Aromat waniliowy
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 190g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 450 g rabarbaru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Zmielony erytrytol do posypania
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik na 180*C, przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm, na dolną część wyłóż papier do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Wsyp do miski mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj łyżką.
- Do osobnej miski wbij jaja, dodaj erytrytol i miksuj przez ok. 7 min do uzyskania gładkiej i jasnej masy.
- Następnie dodaj powoli olej i aromat waniliowy, dalej miksuj przez ok. 4 min. Dodawaj partiami mąkę. Mieszankę przelej do tortownicy.
- Na górę wyłóż rabarbar pokrojony na 0,5cm kawałki, całość posyp lekko cynamonem.
- Gdy ciasto wystygnie posyp je zmielonym erytrytolem.
- Piecz 45 min.
Kompot
Składniki:
- 200g rabarbaru
- 500ml wody
- 3 łyżki erytrytolu
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
W małym garnuszku rozpuść erytrytol. Rabarbar pokrój na małe kawałeki i rozgnieć tłuczkiem do mięsa. Przełóż rabarbar do rozgrzanego erytrytolu, mieszaj ok. 3 min. następnie dodaj wodę i doprowadź do wrzenia, gdy się zagotuje, gotuj przez ok. 3-4 min. Na koniec dodaj kilka kropel soku z cytryny.
Tagi:
Kategoria: