Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem + kompot z rabarbaru

Ciasto

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka erytrytolu
  • Aromat waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 190g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 450 g rabarbaru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Zmielony erytrytol do posypania

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik na 180*C, przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm, na dolną część wyłóż papier do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Wsyp do miski mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj łyżką.
  2. Do osobnej miski wbij jaja, dodaj erytrytol i miksuj przez ok. 7 min do uzyskania gładkiej i jasnej masy.
  3. Następnie dodaj powoli olej i aromat waniliowy,  dalej miksuj przez ok. 4 min. Dodawaj partiami mąkę. Mieszankę przelej do tortownicy.
  4. Na górę wyłóż rabarbar pokrojony na 0,5cm kawałki, całość posyp lekko cynamonem.
  5.  Gdy ciasto wystygnie posyp je zmielonym erytrytolem.
  6. Piecz 45 min.

Kompot

Składniki:

  • 200g rabarbaru
  • 500ml wody
  • 3 łyżki erytrytolu
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

W małym garnuszku rozpuść erytrytol. Rabarbar pokrój na małe kawałeki i rozgnieć tłuczkiem do mięsa. Przełóż rabarbar do rozgrzanego erytrytolu, mieszaj ok. 3 min. następnie dodaj wodę i doprowadź do wrzenia, gdy się zagotuje, gotuj przez ok. 3-4 min. Na koniec dodaj kilka kropel soku z cytryny.