Muffinki a’la Rafaello

Miałam ostatnio okropną ochotę na rafaello i wtedy pomyślałam sobie, że przecież można spróbować zrobić babeczki a’la Rafaello w zdrowej wersji! I oto są:

Składniki (12 porcji):

  • 150g masła
  • 80g wiórków kokosowych
  • 100g ksylitolu
  • 3 duże jaja
  • 120g mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Składniki na kokosową polewę:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu skyr/jogurt proteinowy 0 % tł.
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • 3 łyżeczki ksylitolu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie: Nagrzać piekarnik na 170*C Masło oraz jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe przełożyć do miski i wymieszać. W drugiej misce utrzeć posiekane masło razem z ksylitolem na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować na gładko. Dodać suche składniki i aromat migdałowy. Masę przełożyć do papilotek, mniej więcej do 3/4, ponieważ muffinki urosną. Piec 25 min do suchego patyczka.

Składniki na kokosową polewę połączyć i wymieszać razem, a następnie nakładać łyżeczką małe kuleczki.