Muffinki a’la Rafaello
Muffinki a’la Rafaello
Miałam ostatnio okropną ochotę na rafaello i wtedy pomyślałam sobie, że przecież można spróbować zrobić babeczki a’la Rafaello w zdrowej wersji! I oto są:
Składniki (12 porcji):
- 150g masła
- 80g wiórków kokosowych
- 100g ksylitolu
- 3 duże jaja
- 120g mąki pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Składniki na kokosową polewę:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu skyr/jogurt proteinowy 0 % tł.
- 2 łyżki śmietanki 30 %
- 3 łyżeczki ksylitolu
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie: Nagrzać piekarnik na 170*C Masło oraz jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe przełożyć do miski i wymieszać. W drugiej misce utrzeć posiekane masło razem z ksylitolem na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować na gładko. Dodać suche składniki i aromat migdałowy. Masę przełożyć do papilotek, mniej więcej do 3/4, ponieważ muffinki urosną. Piec 25 min do suchego patyczka.
Składniki na kokosową polewę połączyć i wymieszać razem, a następnie nakładać łyżeczką małe kuleczki.
Tagi:
Kategoria: