Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem feta
Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem feta
Wartość odżywcza:
671 kcal, 29g białka, 23g tłuszczów, 84g węglowodanów i 17g błonnika
Składniki (1 porcja):
- makaron pełnoziarnisty penne 100g,
- ser feta 50g,
- 2 plastry suszonych pomidorów,
- 100g przecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 30g cebuli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sok z cytryny,
- 2 garści szpinaku, sól,
- pieprz,
- tymianek,
- oregano,
- bazylia,
- opcjonalnie sezam,
- słonecznik.
Przygotowanie:
Zagotuj wodę na makaron, gotuj makaron według zaleceń na opakowaniu (9-10min). Sparz wrzątkiem szpinak w durszlaku. Do małego garnuszka wlej pół szklanki przecieru pomidorowego, dodaj przyprawy, sok z cytryny, oliwę oraz przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, zagotuj. Podpraż na osobnej patelni pokrojoną w krążki cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Pokrój suszone pomidory oraz ser feta, dopraw go oregano. Następnie wyłóż ugotowany makaron na talerz, dodaj czosnek z cebulą, szpinak, pomidory oraz ser. Smacznego!
Kategoria:
0 Komentarze