Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem feta

Wartość odżywcza:
671 kcal, 29g białka, 23g tłuszczów, 84g węglowodanów i 17g błonnika
 
Składniki (1 porcja):

  • makaron pełnoziarnisty penne 100g,
  • ser feta 50g,
  • 2 plastry suszonych pomidorów,
  • 100g przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 30g cebuli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • 2 garści szpinaku, sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • oregano,
  • bazylia,
  • opcjonalnie sezam,
  • słonecznik.

Przygotowanie:
Zagotuj wodę na makaron, gotuj makaron według zaleceń na opakowaniu (9-10min). Sparz wrzątkiem szpinak w durszlaku. Do małego garnuszka wlej pół szklanki przecieru pomidorowego, dodaj przyprawy, sok z cytryny, oliwę oraz przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, zagotuj. Podpraż na osobnej patelni pokrojoną w krążki cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Pokrój suszone pomidory oraz ser feta, dopraw go oregano. Następnie wyłóż ugotowany makaron na talerz, dodaj czosnek z cebulą, szpinak, pomidory oraz ser. Smacznego!

Kategoria:

0 Komentarze

Dodaj komentarz