Ciasto ananasowe
Ciasto ananasowe
1 kawałek ciasta to: 190 kcal, 4,0g białka, 8g tłuszczu, 22g węglowodanów
Do wykonania ciasta ananasowego będziesz potrzebować: keksówki o długości 25-38 cm, piekarnika i miksera.
Składniki (14 porcji – ok. 1cm grubości kawałki):
- 350g ananasa,
- 200g mąki pszennej (można ją zastąpić mąką kukurydzianą,ryżową lub gryczaną),
- 150g mąki gryczanej,
- 2 kurze jaja,
- pół banana,
- Sok ananasowy 150ml.
- Masło 125g,
- Erytrytol – 10 łyżek,
- Starta skórka z całej cytryny,
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
- Cynamon – 1 łyżeczka,
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik (góra i dół bez termoobiegu) na 180*C
- Keksówkę natłuść oraz oprósz mąką
- Do czystego i suchego naczynia miksującego dodaj erytrytol oraz startą skórkę z cytryny (uprzednio wyparzonej). Zmiksuj na najwyższych obrotach (w thermomixie 10s./obr. 10).
- Dodaj posiekane masło, jajka, pokrojonego banana, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sok ananasowy, miksuj przez ok. 1-2 min. na średnich obrotach (w thermomixie 1 min/obr. 3,5).
- Dodaj pokrojonego na kawałeczki ananasa, wymieszaj i przełóż do uprzednio przygotowanej formy.
- Piecz przez 55-60 min w 180*C
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki do ostudzenia 🙂
https://www.instagram.com/p/BfYCQ4fjJP6/?taken-by=zdrova.vita
Tagi:
Kategoria: