Dlaczego nie należy rezygnować z picia kawy?

     Nie wyobrażam sobie wyjścia z domu bez porannej kawy! Ty też?

Większość z nas pije ją w ramach codziennego rytuału, nie zdając sobie sprawy z tego, ile ten boski czarny napój ma nam do zaoferowania. Są również osoby w ogóle nie przekonane co do pozytywnego wpływu kawy na zdrowie.

Kawa to bogate źródło kofeiny, przeciwutleniaczy oraz składników bioaktywnych, takich jak kwasy chlorogenowe i melanoidy. W niewielkich ilościach dostarcza także magnez, potas i niacynę.

W licznych badaniach przeprowadzonych na kawie udowodniono jej korzystny wpływ na fizjologię człowieka. Spożywana w ilościach 3-5 filiżanek dziennie wpisuje się w zdrową dietę i aktywny tryb życia.

Należy pamiętać, że standardowa filiżanka kawy zawiera 75 – 100 mg kofeiny. Według zaleceń Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) spożywanie kofeiny w ilości nie większej niż 400 mg dziennie nie stanowi zagrożenia u dorosłych zdrowych osób. Kobietom w ciąży i karmiącym zaleca się natomiast ograniczenie spożycia kofeiny do 200 mg dziennie.

Poza aromatem i smakiem, które dostarczają wielu doznań zmysłowych, KAWA wpływa na:

pobudzenie, zwiększenie koncentracji, poprawę skupienia oraz wzrost czujności, dzięki stymulacji ośrodkowego układu nerwowego;

poprawia nastrój → Badania wskazują, że spożywanie regularnie co około 4 godziny filiżanki kawy, wpływa na poprawę nastroju w ciągu dnia, zmniejsza uczucie niepokoju oraz zwiększa odczuwanie przyjemności;

zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 → Co raz to więcej badań wskazuję na istniejącą zależność pomiędzy spożywaniem kawy a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Mechanizm nie jest jeszcze dokładnie poznany, ale dzięki naturalnym składnikom i przeciwzapalnemu ich działaniu, kawa może wykazywać to ochronne działanie;

wpływa na polepszenie wyników sportowych → Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określił na podstawie licznych badań korzystne działanie kofeiny na poprawę wytrzymałości i sprawności fizycznej. W przypadku ćwiczeń aerobowych trwających dłużej niż 5 minut (rower, bieganie) kofeina może znacznie poprawić wydajność.

zapobiega fotostarzeniu się skóry à Przeprowadzone badania sugerują, że kawa pozytywnie wpływa na zmniejszenie ilości przebarwień skórnych powstałych w wyniku działania promieni słonecznych ze względu na duże ilości polifenoli.

chroni przed zaburzeniami zdolności poznawczych związanych z wiekiem → Wyniki licznych badań wykazały zależność pomiędzy spożyciem kawy a jej ochronnym działaniem przed wystąpieniem spadku procesów poznawczych w obrębie zaburzeń takich jak choroba Parkinsona, choroba Alzheimera czy demencja. Zasugerowano, że kawa z kofeiną może w przypadku takich zaburzeń stymulować u osób starszych zasoby energii, a tym samym wpływać na wzrost czujności, polepszenie pamięci werbalnej oraz czasu reakcji. Co ważne badania wykazały, że osoby starsze są bardziej podatne na działanie kofeiny w sytuacji pogorszenia skupienia i sprawności umysłowej niż osoby młode. Dodatkowo udowodniono również wpływ kawy na zmniejszenie ryzyka udaru mózgu, w szczególności u kobiet.

TO WAŻNE →  Należy pamiętać, że reakcje organizmu na kofeinę mogą być różne w zależności od cech genetycznych, dlatego ilość spożywanej kawy, a tym samym dostarczanej kofeiny powinna być dostosowana indywidualnie do stylu życia i naszego samopoczucia.

Inż. Monika Bartoszek

Literatura:

  1. https://kawaizdrowie.pl/
  2. WHO, R63 Fact sheet on mental health, WHO Regional office for Europe, http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/215275/RC63-Fact-sheet-MNH-Eng.pdf?ua=1
    3. Quinlan P.T. et al. (2000) The acute physiological and mood effects of tea and coffee: the role of caffeine level.Pharmacol Biochem Behav, 66(1):19-28.
  3. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2011) Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increased fat oxidation leading to a reduction in body fat mass (ID 735, 1484), increased energy expenditure leading to a reduction in body weight (ID 1487), increased alertness (ID 736, 1101, 1187, 1485, 1491, 2063, 2103) and increased attention (ID 736, 1485, 1491, 2375) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061. EFSA Journal, 9(4):2054.
  4. WHO, Data and Statistics Prevalence of Mental Health Disorders, http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/mental-health/data-and-statistics
  5. Smit H.J. and Rogers P.J. (2006) Effects of caffeine on mood. In Caffeine and the activation theory. Effects on health and behavior, Smith B.D., Gupta U., Gupta B.S., eds, CRC Press, Boca Raton, FL, pp. 229-82.
  6. International Diabetes Federation (2015) ‘IDF DIABETES ATLAS 7th Edition’, http://www.diabetesatlas.org/
    8. Jiang X. et al. (2014) Coffee and caffeine intake and incidence of type-2 diabetes mellitus: a meta-analysis of prospective studies. European Journal of Nutrition, 53(1):25–38
    9. Huxley R. et al. (2009) Coffee, Decaffeinated Coffee, and Tea Consumption in Relation to Incident Type 2 Diabetes Mellitus. Arch Intern Med,169:2053-63
    10. Akash M.S. et al. (2014) Effects of coffee on type 2 diabetes mellitus. Nutrition, 30(7-8):755-63
    11. Ding M. et al. (2014) Caffeinated and Decaffeinated Coffee Consumption and Risk of Type 2 Diabetes: A Systematic Review and a Dose-Response Meta-analysis, Diabetes Care, 37 (2):569-86
  7. http://biotechnologia.pl/kosmetologia/aktualnosci/picie-kawy-sposobem-na-zapobieganie-fotostarzeniu-skory,15970

 

Tagi:
Kategoria: