Fit sernik waniliowy z malinami i brzoskwiniami
Fit sernik waniliowy z malinami i brzoskwiniami
Wszyscy bardzo dobrze wiemy, że zdrowa, zbilansowana dieta nie musi być pełną w wyrzeczenia katorgą. Raz w tygodniu spokojnie można sobie pozwolić na tak zwany „cheat meal” (posiłek oszukany) i nikt od tego nie utyje w mgnieniu oka. Inną sprawą jest to, że nie wszyscy potrafią poprzestać na jednym oszukanym posiłku, ale temu przypadkowi przyjrzymy się w innym poście.
Skoro można sobie pozwolić na mały grzeszek, słodkość to nie musi to być od razu sinckers czy inne świństewko za którym się kryją utwardzone tłuszcze trans, syrop glukozowo-fruktozowy i inne atrakcje. Niech ta słodycz będzie czymś bardziej przemyślanym, czymś co zawiera wartości odżywcze. Takim deserkiem jest właśnie fit sernik waniliowy z malinami i brzoskwiniami.
W jednej porcji mamy: 161 kcal, 12g białka, 5,5g tłuszczy, 14,7g węglowodanów i 1,9g błonnika
Poza tym: 160mg potasu, 79mg wapnia, 26,4mg magnezu, 2,2mg witaminy C i wiele innych ważnych dla naszego organizmu składników mineralnych oraz witamin.
Przepis na Fit sernik waniliowy z malinami i brzoskwiniami
Porcje: 12 Czas przygotowania: 50min + 3h schładzania Przygotować: małą tortownicę (śr. max 20 cm) i folię spożywczą
Składniki:
- chudy twaróg 500g
- jogurt naturalny (2 %tł) 200g
- 2 brzoskwinie (170g)
- płatki owsiane (błyskawiczne) 150g – 15 łyżek
- maliny świeże 60g – 1 garść
- masło – 60g – 6 łyżek
- erytrol – 50g – 10 łyżeczek
- miód pszczeli – 48g – 2 łyżki
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- żelatyna – 2 łyżki
Przygotowanie:
1. Masło roztopić, dodać płatki i miód. Wymieszać i wyłożyć na spód wyścielonej folią spożywczą tortownicy. Wyrównać i lekko docisnąć.
2. Przygotować masę: żelatynę rozpuścić w ok. 1/3 szklanki gorącej wody, a kiedy lekko przestygnie, połączyć z jogurtem naturalnym.
3. Ser zmiksować z erytrolem, dodać ekstrakt waniliowy, jogurt z żelatyną i dokładnie wymieszać.
3. Masę wyłożyć na przygotowany spód, schładzać w lodówce, aż zastygnie.
4. Przed podaniem udekorować pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i malinami.