5 pomysłów na zdrowe śniadanie dla dziecka

Śniadanie dla dziecka, ale i dla dorosłego to bardzo ważny początek pełnego wyzwań dnia.

Ten pierwszy posiłek powinien być zjedzony 0,5-1 godziny od pobudki. Ważne by był kompletny pod względem zapotrzebowania na energię i makroskładniki. Ale też bardzo istotne, by był atrakcyjny dla dziecka i z apetytem zjedzony w miłej atmosferze.

 

Dobre rady:

  • Przygotowanie śniadania zajmie nam niewiele czasu, jeśli przygotujemy sobie niektóre składniki poprzedniego dnia. Na przykład umyjemy warzywa i owoce, i będą one gotowe rano czekały w pudełkach w lodówce.
  • Kup owoce jagodowe w lecie, kiedy są najtańsze. Zamroź maliny, jagody, jeżyny, truskawki w małych woreczkach. Będą jak znalazł w zimie do uatrakcyjnienia posiłku.
  • Naleśniki, placuszki można przygotować wieczorem, a rano tylko podgrzać, posmarować farszem, pastą czy domową konfiturą lub podać z owocami.
  • Gdy mamy więcej czasu, postarajmy się włączyć w przygotowanie dziecko na tyle, na ile pozwalają jego umiejętności i zjedzmy śniadanie razem w miłej atmosferze.
  • Pamiętaj, że smaki kształtują się od najmłodszych lat. Staraj się nie dosładzać kaszek, placuszków. Często dodatek owoców sprawia, że potrawa staje się wystarczająco słodka.
  • Dostosuj temperaturę śniadania do pory roku. W chłodne poranki ciepłe śniadanie będzie idealne. W lecie z kolei odwrotnie.
  • Śniadania oparte o mleko i jego przetwory, jajka, pełnoziarniste płatki i pieczywo to najlepsza baza zdrowego i pysznego śniadania.

 

Poniższe przykłady, to porcje dla dziecka 5-6 letniego, które średnio w tym wieku waży około 20 kg. Wartość energetyczna tych śniadań to przeciętnie 350 kcal.

 

ŚNIADANIE 1

Klasyka, czyli jajko na miękko

  • 1 jajko na miękko
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego z masłem
  • 5-6 pomidorków koktajlowych lub połowa pokrojonego większego pomidora
  • 1 mały ogórek obrany i pokrojony w słupki do chrupania

Jajko na miękko możesz obrać i wrzucić do filiżanki, by dziecko wyjadło je sobie łyżeczką. Warzywa i kromeczka do raczki.

 

ŚNIADANIE 2

Placuszki bananowe z owocami

Zblenduj:

  • 1 jajko
  • 1 średniego dojrzałego banana
  • 2-3 łyżki mąki np. gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 50 ml mleka pełnego

Ciasto możesz przyprawić solidną szczyptą cynamonu

Z otrzymanego średnio-gęstego ciasta usmaż małe placuszki na oleju rzepakowym.

Jeśli jest sezon, udekoruj placuszki świeżymi owoce jagodowymi, a w zimie skorzystaj z kliku cząstek mandarynek, gruszki lub jabłka.

 

ŚNIADANIE 3

Kanapki z twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką na żytnich tostach

Wymieszaj w miseczce:

  • 70 g twarogu półtłustego
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5-6 drobno pokrojonych rzodkiewek
  • 1 łyżkę szczypiorku

 

2 kromki żytniego chleba na zakwasie możesz potraktować tosterem, a następnie posmarować masłem. Dzieci lubią jak coś chrupie.

Podaj żytnie tosty z przygotowanym twarożkiem.

 

 

ŚNIADANIE 4

Owsianka kokosowa z malinami

3 łyżki płatków owsianych zagotuj z 1 szklanką pełnego mleka. Gdy płatki zmiękną dodaj 2-3 łyżeczki wiórek kokosowych. Możesz delikatnie osłodzić owsiankę miodem.

Podaj z malinami lub innymi owocami jagodowymi (mogą być mrożone).

Zamiast płatków owsianych możesz użyć płatków jaglanych, orkiszowych, żytnich.

Pamiętaj by wybierać płatki naturalne, bez dodatków i niesłodzone.

 

ŚNIADANIE 5

Ryż na mleku o smaku szarlotki

Ugotuj 50 g (pół woreczka) ryżu pełnoziarnistego lub basmati na pełnym mleku (150-200 ml)

Utrzyj średnie jabłko na tarce o grubych oczkach.

Wymieszaj jabłko z ciepłym ugotowanym ryżem i szczyptą cynamonu.

Jeśli jabłka były kwaśne, możesz całość lekko osłodzić miodem, ale zazwyczaj słodycz jabłek nie wymaga dosładzania.

 

SMACZNEGO!

 

 Autor:

Mgr Małgorzata Herman

Bibliografia:

  1. Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży – pod red. H. Szajewskiej i A. Horvath, wyd. Medycyna Praktyczna Kraków 2017, wyd. 1
  2. Praktyczny Podręcznik Dietetyki – pod red. M. Jarosz, wyd. IŻŻ Warszawa 2017.

 

Kategoria: