5 pomysłów na zdrowe śniadanie dla dziecka
5 pomysłów na zdrowe śniadanie dla dziecka
Śniadanie dla dziecka, ale i dla dorosłego to bardzo ważny początek pełnego wyzwań dnia.
Ten pierwszy posiłek powinien być zjedzony 0,5-1 godziny od pobudki. Ważne by był kompletny pod względem zapotrzebowania na energię i makroskładniki. Ale też bardzo istotne, by był atrakcyjny dla dziecka i z apetytem zjedzony w miłej atmosferze.
Dobre rady:
- Przygotowanie śniadania zajmie nam niewiele czasu, jeśli przygotujemy sobie niektóre składniki poprzedniego dnia. Na przykład umyjemy warzywa i owoce, i będą one gotowe rano czekały w pudełkach w lodówce.
- Kup owoce jagodowe w lecie, kiedy są najtańsze. Zamroź maliny, jagody, jeżyny, truskawki w małych woreczkach. Będą jak znalazł w zimie do uatrakcyjnienia posiłku.
- Naleśniki, placuszki można przygotować wieczorem, a rano tylko podgrzać, posmarować farszem, pastą czy domową konfiturą lub podać z owocami.
- Gdy mamy więcej czasu, postarajmy się włączyć w przygotowanie dziecko na tyle, na ile pozwalają jego umiejętności i zjedzmy śniadanie razem w miłej atmosferze.
- Pamiętaj, że smaki kształtują się od najmłodszych lat. Staraj się nie dosładzać kaszek, placuszków. Często dodatek owoców sprawia, że potrawa staje się wystarczająco słodka.
- Dostosuj temperaturę śniadania do pory roku. W chłodne poranki ciepłe śniadanie będzie idealne. W lecie z kolei odwrotnie.
- Śniadania oparte o mleko i jego przetwory, jajka, pełnoziarniste płatki i pieczywo to najlepsza baza zdrowego i pysznego śniadania.
Poniższe przykłady, to porcje dla dziecka 5-6 letniego, które średnio w tym wieku waży około 20 kg. Wartość energetyczna tych śniadań to przeciętnie 350 kcal.
ŚNIADANIE 1
Klasyka, czyli jajko na miękko
- 1 jajko na miękko
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego z masłem
- 5-6 pomidorków koktajlowych lub połowa pokrojonego większego pomidora
- 1 mały ogórek obrany i pokrojony w słupki do chrupania
Jajko na miękko możesz obrać i wrzucić do filiżanki, by dziecko wyjadło je sobie łyżeczką. Warzywa i kromeczka do raczki.
ŚNIADANIE 2
Placuszki bananowe z owocami
Zblenduj:
- 1 jajko
- 1 średniego dojrzałego banana
- 2-3 łyżki mąki np. gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej
- 50 ml mleka pełnego
Ciasto możesz przyprawić solidną szczyptą cynamonu
Z otrzymanego średnio-gęstego ciasta usmaż małe placuszki na oleju rzepakowym.
Jeśli jest sezon, udekoruj placuszki świeżymi owoce jagodowymi, a w zimie skorzystaj z kliku cząstek mandarynek, gruszki lub jabłka.
ŚNIADANIE 3
Kanapki z twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką na żytnich tostach
Wymieszaj w miseczce:
- 70 g twarogu półtłustego
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- 5-6 drobno pokrojonych rzodkiewek
- 1 łyżkę szczypiorku
2 kromki żytniego chleba na zakwasie możesz potraktować tosterem, a następnie posmarować masłem. Dzieci lubią jak coś chrupie.
Podaj żytnie tosty z przygotowanym twarożkiem.
ŚNIADANIE 4
Owsianka kokosowa z malinami
3 łyżki płatków owsianych zagotuj z 1 szklanką pełnego mleka. Gdy płatki zmiękną dodaj 2-3 łyżeczki wiórek kokosowych. Możesz delikatnie osłodzić owsiankę miodem.
Podaj z malinami lub innymi owocami jagodowymi (mogą być mrożone).
Zamiast płatków owsianych możesz użyć płatków jaglanych, orkiszowych, żytnich.
Pamiętaj by wybierać płatki naturalne, bez dodatków i niesłodzone.
ŚNIADANIE 5
Ryż na mleku o smaku szarlotki
Ugotuj 50 g (pół woreczka) ryżu pełnoziarnistego lub basmati na pełnym mleku (150-200 ml)
Utrzyj średnie jabłko na tarce o grubych oczkach.
Wymieszaj jabłko z ciepłym ugotowanym ryżem i szczyptą cynamonu.
Jeśli jabłka były kwaśne, możesz całość lekko osłodzić miodem, ale zazwyczaj słodycz jabłek nie wymaga dosładzania.
SMACZNEGO!
Autor:
Mgr Małgorzata Herman
Bibliografia:
- Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży – pod red. H. Szajewskiej i A. Horvath, wyd. Medycyna Praktyczna Kraków 2017, wyd. 1
- Praktyczny Podręcznik Dietetyki – pod red. M. Jarosz, wyd. IŻŻ Warszawa 2017.