5 oznak, kiedy dieta jest niedoborowa i szkodzi
5 oznak, kiedy dieta jest niedoborowa i szkodzi
Czym jest dieta? Jest to sposób odżywiania. Potocznie często używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin ten, stosowany w nauce o żywieniu, określa 4 podstawowe rodzaje. Dieta zwyczajowa (naturalna), dieta alternatywna, dieta lecznicza i dieta doświadczalna.
Niedobory w diecie mogą wynikać z różnych powodów. Zbyt niska kaloryczność, monotonia w jadłospisie, złe przyswajanie substancji, zaburzenia wchłaniania, odżywczych lub źle zbilansowane posiłki.
1. Pogorszenie kondycji skóry, czyli to co możemy zobaczyć gołym okiem. Taki stan rzeczy może być spowodowany różnymi czynnikami. Najczęściej z braku witamin. Rozpuszczalne w tłuszczach retinoidy dobrze wnikają w warstwę rogową naskórka, w niewielkim stopniu do skóry właściwej i tkanki podskórnej. Przyspieszają odnowę naskórka, wpływają pozytywnie na funkcje regulacyjne skóry.
1.Sorg O, Kuenzli S, Kaya G, Saurat JH. Proposed mechanisms of action for retinoid derivatives in the treatment of skin aging. J Cosmetic Dermatol 2005, 4: 237-244.
2. Odwodnienie. Poziom nawodnienia można sprawdzić, między innymi, korzystając z analizatora składu ciała. Jeżeli nawodnienie w ciągu dnia jest prawidłowe (ok. 2l wody) może to być niedobór kwasów Omega-3. Olej z ogórecznika, najbogatsze źródło kwasu gamma-linolenowego (GLA), można spożywać w dawce do 1200 mg/24 h. Wzmacnia on barierę zapobiegającą nadmiernej utracie wody przez skórę. Wyniki badania przeprowadzone na osobach starszych pokazały, że spożywany przez 2 miesiące w dawce 360 lub 720 mg/24 godz. przyczynił się do:
– zmniejszenia o 10,8% przezskórnej utraty wody;
– ustąpienia świądu skóry u wszystkich 75% cierpiących na tę dolegliwość;
– zmniejszenia suchości skóry z 42 do 14%.
2.Mrozińska M.: Rola kwasu gamma-linolenowego w utrzymaniu prawidłowej struktury i funkcji skóry. Czasopismo Aptekarskie, 2008; 1(169): 50-52.
3. Łamliwość kości. Stwierdzono niepokojąco duży odsetek niedoboru witaminy D w różnych grupach wiekowych w Polsce. Skutki niedoborów są zauważalne dopiero z czasem, jednak już teraz warto o tym pomyśleć. Niedobory witaminy D przyczyniają się nie tylko do rozwoju krzywicy, osteomalacji i osteoporozy, ale także mogą zwiększać ryzyko rozwoju wielu innych chorób m.in. cukrzycy typu I.
3. Płudowski P, Karczmarewicz E, Czech-Kowalska J i wsp. Nowe spojrzenie na suplementację witaminą D. Standardy Med. 2009;1(6):23-
4. Osłabienie, apatia. Niedobory mogą również wkradać się przez złą edukację żywieniową. Często osoby przechodzące na diety alternatywne nie zdają sobie sprawy, lub jest to świadomy zabieg, że nie pokrywają dziennych, zalecanych dawek na wartości odżywcze. Jest to duża krzywda dla organizmu, mogąca powodować choroby. Trafiając na artykuł porównujący popularne diety odchudzające polecane na wielu portalach internetowych, można przeczytać, że nie pokrywają one zapotrzebowania energetycznego, rozkład składników jest nieprawidłowy, mają zbyt małą podaż błonnika.
4. Artykuł można znaleźć tu: http://phie.pl/pdf/phe-2011/phe-2011-4-824.pdf
5. Problem z wypróżnianiem. Mnogość gotowego, przetworzonego jedzenia, „szybkość” życia sprawia, że dieta współczesnych ludzi najczęściej jest ubogoresztkowa. Analizując nasze codzienne jadłospisy możemy z łatwością stwierdzić czy było w nich miejsce na pełnoziarniste pieczywo czy świeży owoc. Odpowiednia podaż błonnika przeciwdziałanie zaparciom i nowotworom jelita grubego, zmniejszanie poziomu cholesterolu we krwi.
5. POLSKIE TOWARZYSTWO TECHNOLOGÓW ŻYWNOŚCI- „Żywność, nauka, technologia, jakość” nr.4(29) rok 2001, Kraków, str. 138