Pełnoziarniste gofry z owocami i wiórkami kokosa

Gofry kojarzą nam się z wakacjami i odpustami. Zapachy ze stojących budek skutecznie przyciągają fanów tych pyszności. Niestety te smakołyki, które możemy kupić podczas słonecznego spaceru nie sprzyjają redukcji masy ciała i utrzymaniu zdrowia. Używa się do ich wyrobu cukru, mąki pszennej niskiego typu, a jako dodatki serwuje się sztuczne syropy zawierające syrop glukozowo-fruktozowy, cukier puder, owoce w syropach czy sztuczną „bitą śmietanę” z aerozolu.

Jednak, aby nie odbierać sobie całkowitej przyjemności, która kojarzy mi się z latem, postanowiłam stworzyć przepis na gofry z mąki pełnoziarnistej 🙂 Takie gofry mogą śmiało i bez wyrzutów sumienia spożywać również osoby chorujące na cukrzycę czy borykające się z insulinoopornością.

Przepis na 6 gofrów!

Wartości odżywcze 1 gofra:  ⬇

Kcal: 306 // B: 11g // T: 13,5g // W: 33,3g // WW: 3 // ŁG: 15

Składniki:

  • Mleko spożywcze 1,5 % – 1 i 3/4 szklanki
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 brzoskwinie

Przygotowanie:

1. Wysmaruj gofrownicę olejem, następnie włącz urządzenie i rozgrzej je.
2. W dużej misce wymieszaj dokładnie trzepaczką jaja, mleko, olej, cynamon i sodę.
3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól i ponownie dokładnie wymieszaj trzepaczką do otrzymania jednolitego ciasta.
4. Wylej po porcji ciasta na rozgrzaną gofrownicę i smaż do zarumienienia (5 min).
5. W trakcie pieczenia kolejnych porcji przechowuj gofry w cieple i podawaj z owocami oraz wiórkami kokosowymi.