Ciasto ananasowe

1 kawałek ciasta to: 190 kcal, 4,0g białka, 8g tłuszczu, 22g węglowodanów

Do wykonania ciasta ananasowego będziesz potrzebować: keksówki o długości 25-38 cm, piekarnika i miksera.

Składniki (14 porcji – ok. 1cm grubości kawałki):

  • 350g ananasa,
  • 200g mąki pszennej (można ją zastąpić mąką kukurydzianą,ryżową lub gryczaną),
  • 150g mąki gryczanej,
  • 2 kurze jaja,
  • pół banana,
  • Sok ananasowy 150ml.
  • Masło 125g,
  • Erytrytol – 10 łyżek,
  • Starta skórka z całej cytryny,
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
  • Cynamon – 1 łyżeczka,

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik (góra i dół bez termoobiegu) na 180*C
  2. Keksówkę natłuść oraz oprósz mąką
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego dodaj erytrytol oraz startą skórkę z cytryny (uprzednio wyparzonej). Zmiksuj na najwyższych obrotach (w thermomixie 10s./obr. 10).
  4. Dodaj posiekane masło, jajka, pokrojonego banana, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sok ananasowy, miksuj przez ok. 1-2 min. na średnich obrotach (w thermomixie 1 min/obr. 3,5).
  5. Dodaj pokrojonego na kawałeczki ananasa, wymieszaj i przełóż do uprzednio przygotowanej formy.
  6. Piecz przez 55-60 min w 180*C
  7. Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki do ostudzenia 🙂

https://www.instagram.com/p/BfYCQ4fjJP6/?taken-by=zdrova.vita

Tagi: