• Co jeść w insulinooporności na wyjeźdzcie? Biedronkowe menu

    Bardzo często na Fundacyjnych grupach dla insulinoopornych (KLIK w grupę) pojawiają się pytania dotyczące posiłków na wyjazdach. Dieta jest bardzo ważną częścią naszego życia, ale nie da się ukryć, że również sporo naszego czasu spędzamy w pracy. Nie każdy może sobie pozwolić na to, aby w trakcie pracy zrobić sobie przerwę i ugotować świeży obiad […]

  • Czy cukier brązowy jest zdrowszy od białego?

    Cukier czyli jedna z białych trucizn występujących w żywności. Upodobanie do jego słodkiego smaku kreuje się już w okresie dojrzewania płodowego i w dalszym życiu może mieć wpływ na zwiększone spożycie produktów bogatych w cukier. Sacharoza jest głównym składnikiem cukru spożyczego – na ogół produkowanego z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Proces produkcji zarówno jednego […]

  • Dlaczego nie powinno się pić alkoholu w trakcie odchudzania?

    Pare słów o alkoholu : Substancja psychoaktywna, uzależniająca, toksyczna dla naszego organizmu, szczególnie powstający z jego rozkładu aldehyd octowy. Nadmierne spożycie niszczy wątrobę i powoduje zaburzenia w jej funkcjonowaniu. Przyczynia się do powstawania zaburzeń metabolicznych (otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, udar mózgu). Zawiera puste kalorie – nie ma wartości odżywczej. Dlaczego powinniśmy zrezygnować z niego […]

  • Roślinne źródła wapnia

    W „tradycyjnej diecie” największym źródłem wapnia niezaprzeczalnie jest mleko i jego przetwory, zarówno pod kątem ilości, a także biodostępności tego pierwiastka. A jak to jest z produktami roślinnymi? Czy osoby wykluczające nabiał z diety skazują się na jego niedobór? W pigułce → Wapń jest niezbędnym składnikiem budulcowym kości i zębów. Odpowiada również za przewodzenie bodźców nerwowych, […]

  • Dlaczego nie należy rezygnować z picia kawy?

         Nie wyobrażam sobie wyjścia z domu bez porannej kawy! Ty też? Większość z nas pije ją w ramach codziennego rytuału, nie zdając sobie sprawy z tego, ile ten boski czarny napój ma nam do zaoferowania. Są również osoby w ogóle nie przekonane co do pozytywnego wpływu kawy na zdrowie. Kawa to bogate źródło […]

  • Jak zaoszczędzić zdrowo na maśle?

    Wszyscy już zdążyliśmy odczuć podwyżkę cen masła w sklepach. Cena masła extra waha się teraz pomiędzy 6,50 zł – 7,50 zł w zależności od sklepu, a nawet i 9 zł bez jednego grosza za duńskie masło Lurpak. Koszta wzrastają, podwyżek brak, ale typowi „maślarze” nie mają zamiaru przerzucać się na tańszą margarynę. Co w tym […]

  • 5 powodów dla których warto jeść brokuły

    Brokuł to inaczej kapusta szparagowa. Pierwotne pochodzenie tej rośliny to obszary wschodniej części Morza Sródziemnego, głównie we Włoszech. Ale duża część upraw znalazła swoje miejsce również w Ameryce. Brokuły zostały docenione przez duże grono ludności ze względu na smak, ale także ze względu na ich działanie chemoprewitencyjne. [Chemoprewencja to inaczej stosowanie naturalnych lub syntetycznych substancji w […]

  • Fit sernik waniliowy z malinami i brzoskwiniami

    Wszyscy bardzo dobrze wiemy, że zdrowa, zbilansowana dieta nie musi być pełną w wyrzeczenia katorgą. Raz w tygodniu spokojnie można sobie pozwolić na tak zwany „cheat meal” (posiłek oszukany) i nikt od tego nie utyje w mgnieniu oka. Inną sprawą jest to, że nie wszyscy potrafią poprzestać na jednym oszukanym posiłku, ale temu przypadkowi przyjrzymy […]

  • Możesz wszystko

    Stoisz w miejscu, schowany wśród codzienności, szarości i tego całego zgiełku.

    Stoisz tak, by nie przeszkadzać innym w osiąganiu sukcesów i tak by nikt nie mógł Cię zauważyć. Pozwalasz na to by inni przygniatali Ciebie swoimi problemami, by ich życie stawało się ważniejsze od Twojego. Wracasz każdego dnia do domu wyczerpany niesatysfakcjonującą pracą, otwierasz lodówkę i wyciągasz z niej byle co.