5 powodów dla których warto jeść brokuły

Brokuł to inaczej kapusta szparagowa.

Pierwotne pochodzenie tej rośliny to obszary wschodniej części Morza Sródziemnego, głównie we Włoszech. Ale duża część upraw znalazła swoje miejsce również w Ameryce.

Brokuły zostały docenione przez duże grono ludności ze względu na smak, ale także ze względu na ich działanie chemoprewitencyjne.

[Chemoprewencja to inaczej stosowanie naturalnych lub syntetycznych substancji w celu zahamowania, odwrócenia lub opóźnienia procesu kancerogenezy, czyli zmian zachodzących w komórce organizmu prowadzących do powstania nowotworu.]

Dlaczego warto spożywać brokuły?

1. Kilka badań wykazało działanie PRZECIWNOWOTWOROWE brokułów – zawdzięczają to izotiocyjanianom oraz indolom, czyli produktom degradacji pochodnych glukozynolanu.

 

Badania epidemiologiczne sugerują, że spożywanie warzyw krzyżowych (kapusta, brukselka, jarmuż, kalafior, rzepa, kalarepa, szpinak, cebula, seler, rzodkiewka, boćwina, gorczyca, rukiew wodna, chrzan) zmniejszają ryzyko wywołania pewnych postaci nowotworowych. Dzięki modulacji metabolizmu substancji rakotwórczych (mutagennych) można zapobiec powstawaniu półproduktów elektrofilowych i zatrzymać tym samym proces powstawania nowotworu.

2. Są silnymi PRZECIWUTLENIACZAMI (substancjami roślinnymi, które wspomagają naturalne mechanizmy obronne komórek organizmu człowieka) – zapobiegają stresowi oksydacyjnemu związanemu z wieloma chorobami.

Należy jednak pamiętać, że w różnych częściach brokuła znajdziemy inne ilości polifenoli, malejąco począwszy od liści, poprzez floretki, aż po łodygi 🙂

 

3. Na 100g produktu zawierają 89,2mg WITAMINY C!

4. Dzięki zawartości kaempferolu pomagają również zapobiegać wystąpieniu ALERGII.

5. Mają NISKI INDEKS GLIKEMICZNY (IG) – dzięki temu osoby chorujące na cukrzycę bądź cierpiące na insulinooporność mogą się nimi zajadać bez obaw o skoki insuliny 🙂

 

Bibliografia:

  1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21906651
  2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9416471
  3. ucce.ucdavis.edu/files/datastore/608-91.pdf
  4. http://www.montignac.com/pl/szukaj-specyficznego-indeksu-glikemicznego/

Kategoria: